LillaBjörka... den 30 juni 2012

En vacker blombukett i galleriet spred färgglädje den vackra dagen när det var vernissage på min utställning NÄR KNOPPAR BRISTER på Elin Wägners Lilla Björka, i Berg, norr om Växjö.
Stiftelsens sekreterare Solveig Hammarbäck hälsade välkommen på altanen, som en gång var Elin Wägners favoritplats och där vi nu samlades inför dagens vernissage
.

Här, i Elins vackert blåmålade vardagsrum med silvertak, hänger nu mina kära modeller, en gång verkliga knoppar. Från vänster; Hästkastanj, Ek, Hägg, Vildapel (2), Hjärtvalnöt och Sykomorlönn/Tysk lönn.

I Matrummet, med  med Elins egna matrumsmöbler, hängde fler knoppmålningar. De två största visar knopputveckling av Björk och Hägg. På byrån skulpturer. Från vänster; Japansk poppel, Asp och Hägg (2).

Knoppar av Björk. Den minsta...Druvfläder.

Här kommer vännerna Bengt och Gunvor Ljungström från Tranemålastiftelsen. Resan hade gått från Karlshamn denna varma dag.

Sykomorknoppen i bakgrunden var inlånad från Tranemåla Gård och Tranemålastiftelsen, där den går under namnet Tranemålaspiran. Det var vid den gården i Blekinge, som jag en marsdag 2009 gjorde detta överraskande fynd på ett årsskott.Frilansjournalisten Thomas Lissing förbereder kameran inför ett reportage i Smålandsposten.

Och här sitter Stiftelsens sekreterare, Solveig Hammaström, och tar en paus efter allt arbete inför min utställning.

Vännen Gerd Lilja  dök överraskande upp!

Fönsterbild från matrummet, där på samma sätt som under Elin Wägners tid, fönsterbrädan är fylld med pelargoner.

Skrivarstugan, ritad av Simon Gate, har ett avskilt läge längre ner i hagen.

En stilla stund efter vernissagen. I tystnaden och friden går tankarna drömskt, som himlens vita moln...

I Skrivarstugan står den tandemcykel som Elin, tillsammans med Flory Gate, använde sig av vid sina arbetsresor i närområdet, när Florys bil, på grund av krigsårens bensinbrist, inte gick att använda.

Utsikten från Skrivarstugan var under Elins tid också en utsikt  mot Bergsjön.  Så småningom kom sjön att omgärdas av lövskog.