FISH SCALES
Paintings from ABBORRE, Percia fluviatilis and
BRAXEN,
Albamis brama


FISKFJÄLL...
2014 fick jag överraskande ett uppdrag av Solveig Nordin Zamano, Bredbyn, att göra målningar av Braxenfjäll och Abborrfjäll  för utställningar om Peter Artedi.
Målningarna av fiskfjäll skulle  även användas under den numera årliga Artediveckan i skolans åk 4-5-6 som inspiration och information.
Kulturprojektet, som skapades av Solveig Nordin Zamano, ingick som en del i Örnsköldsviks kommuns arbete  med Kulturhuvudstadsåret  Umeå 2014!
Vid flera tillfällen kom dessa mina fiskfjäll att ingå i utställningar om den man, som kom att kallas Fiskforskningens fader, Peter Artedi, som var från Anundsjö och  samtida med Carl von Linné.
Under förra året visade  Örnsköldsviks muséum och konsthall en egen utställning om Artedi. (Datum, när detta skrivs, 19/1-21)

Abborrfjället (Perca fluviatilis) och braxenfjället (Albamis brama) på utställningen i naturum Höga Kusten vid Skulebeget sommarsäsongen 2015. På var sin sida ligger verkliga fiskfjäll av dessa fiskar  på vackra "kuddar"!

Fish scales from pereh and from breaw.

Verkliga Abborrfjäll, så vackert presenterade!
Real scales from  ABBORRE, Petra fluvialtis.

 

Abborrfjället, målad i olja.  (40 x 40 cm.)
Scale from Abborre, oilpainting.

Braxenfjället,  målad i olja. Med mer av braxens vita ser man årsringarna nu svagt i fjället! (40 x 40 cm)
Scale from BRAXEN, oilpainting.
 


ARBETET MED FISKFJÄLLEN...
Genom Solveig Nordin Zamano fick jag tillgång till verkliga fjäll, som jag fick först via posten, i mitten av augusti 2014, för att komma igång med arbetet! Eftersom de små, glatta fjällen hade en tendens att försvinna...fick jag senare i Bredbyn ännu en omgång fjäll!
 

Ovan; Förstudie av braxenfjäll

 

Braxenfjäll med poängterade årsringar!
 NEDAN:
KUTURAKTIVITETER I BREDBYN!
Workshop med lokala konstnärer, konsthantverkare och andra intresserade.

En första introduktion om att se nära på Abborrfjäll...mäta in, förstora upp och söka färger i fjället för att måla!
 

Här är det fullt upp med att se nära på braxen-och abborrfjäll!


 

SOLVEIG N. Z.,  VID "ARTEDIS FISKAFÄNGE"!

Stäm, och nära ett trettiotal andra fiskar, finns i Moälven som här bildar Anundsjön vid Bredbyn!

 

UTFLYKT TILL MINNESSTENEN I ANUNDSJÖ.

Minnesstod for PETER ARTEDI, the Father of Fish searching.

"FISKAR HÖGT SOM LÅGT" på utställningen sommaren 2015 i naturum Höga Kusten vid Skuleberget i UNESCO-världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård!
Fiskarna är tillverkade av åk 6, vårterminen 2014, under årliga Artediveckan på lokala Anundsjöskolan (tidigare Bredbynskolan).

Solveig Nordin Zamano håller invigningstal vid öppnandet av Örnsköldsviks muséums Artediutställning den 29 februari 2020.  Solveig har, sedan omkring 2007, arbetat med att sprida upplysning om Peter Artedi på olika sätt, bland annat föredrag, radoinslag i Naturmorgon i PI och artiklar. Sedan 2013 med pedagogisk verksamhet med skolbarn i Bredbyn, med utställningar i Anundsjö Hembygdsgård, i naturum Höga Kusten vid Skuleberget och aktiviteter i Artediparken under Kulturnätterna i Uppsala flera år, samt genom bildföredrag i olika sammanhang.

Här; Abborrfjäll i storformat!
 

Det finns inget porträtt från "tiden"på Peter Artedi men här visar konstnären Mary Pinzón Almgren,  en målning där hon tänker sig hur Anundsjösonen, Peter Artedi  kunde sett ut efter Linnés beskrivning!

Från utställningen i naturum Höga Kusten 2015.
 

Abborrfjäll, som torkat en tid. Formen är kvar men färgerna är borta!
 

Ovan...
Abborre från sjön Dunkern . Även om det är omöjligt att urskilja "ett enda fjäll" här så tycker jag man kan ana skimret som finns i "fjälldräkten"!

I brevet till vänster, hittade jag också ett omtänksamt förtydligande! Ovan!

I mitten av augusti hade jag en första skiss av abborrfjäll med hjälp av lupp och mm-mått!
 

Den 20 augusti hade jag nu skisserna klara!
 

Men... på en målarduk såg jag också ett "abborrlandskap" växa fram, innan jag återgick till själva fjället!
 


MIN NORRLÄNDSKA RESA!
 

Så här fylld var min bil inför min resa norröver i augusti 2014.
Många målningar och skulpturer för utställningen i Norra Arboretet på Baggböle Herrgård i Sörfors och därtill färger, papper och penslar för lilla projektet i Bredbyn: "Måla Fiskfjäll"!

 

Solveig Nordin Zamano tar emot  på Anundsjö Hembygdsgård.
När jag gjorde den långa reasan till  Norra Arboretet,  välkomnades jag först till Anundsjö Hembygdsgård för en visning av utställningen om fiskforskaren Peter Artedi, som var född i Anundsjö!
Solveig N. Z. och Anundsjö Hembygdsförening, Bredbyn hade arrangerat  utställningen.

 

Skolbarn, i klass 6, och lärarna från Bredbynskolan hade varit delaktiga och här svävar barnens  härliga fiskar (sådana som simmar i Moälven!).
Bilderna här från utställningen i Hembygdsgården 2014!

 

Fler fiskar  i "Lufthavet"!